2016 Valencia

Inleiding

Vrienden vroegen of we een keer met hen een stedentrip wilden doen. Wij zijn natuurlijk niet afkerig van een tripje, en bovendien zou het wel eens heel gezellig kunnen worden. Dus het was al snel ja. We spraken af na te denken over de stad en de periode. Het werd half september en Valencia omdat dat het beste paste.

Zondag 18 september

Om negen uur zijn we vertrokken vanuit Den Bosch, en we waren na een voorspoedige trip al voor half elf op onze parkeerplaats op Schiphol Rijk. Daar werden we na een kwartiertje opgehaald door een grote bus die ons met onze bagage en heel veel andere toeristen naar de vertrekhal bracht. Daar aangekomen ben ik eerst de koffer gaan inchecken, onszelf had ik al de dag ervoor gedaan. Maar helaas was onze koffer net iets te zwaar en moest ik toch weer naar de servicebalie (leuk van die apparaten). Daarna zijn we in de rij gaan staan voor de security, die was heel erg lang en het duurde dan ook meer dan 45 minuten voordat we er helemaal doorheen waren. Toen was het intussen wel tijd voor een broodje en wat drinken. Na het broodje even shoppen, we hadden tenslotte nog de kortingsvouchers en bovendien hoort een geurtje er nou eenmaal bij. Daarna was het al weer tijd om te gaan boarden. Na een rustige vlucht met een snack en een paar wijntjes landden we om half vijf op Valencia Airport. We hadden al besproken om een taxi te nemen, het dichtstbijzijnde metrostation lag op 1,3 kilometer van ons hotel en dat is toch net iets te ver met een zware koffer. In het hotel aangekomen betaalde ik de hotelrekening voor de kamers. Na het uitpakken van de koffer zijn we eerst een drankje gaan doen in de bar van het hotel, maar die was niet heel erg gezellig, dus daar zouden we niet heel veel zijn. Na de eerste caña zijn we gaan lopen voor het diner. We wilden niet zo ver weg en namen dan ook het eerste restaurant dat er een beetje goed uit zag. Daar zat een Nederlands stel dat net klaar was met eten en hun tafel wij dan ook konden gebruiken. Helaas was niet alles meer aanwezig, dus we namen met drieën de kabeljauw. Die was prima. Een nam lamskoteletjes, maar die vielen een beetje tegen. Na het eten zijn we aan de overkant van het hotel een afzakkertje gaan doen. Het was een prima eerste dag, dit wordt een leuke week.

Maandag 19 september

We hebben op ons gemak gedaan en zijn om negen uur gaan ontbijten. Het was een prima ontbijt, ook met tostada’s met tomaat. Lekker weer. We zijn eerst naar de fietsverhuur gegaan, maar we hoefden niets te reserveren, er stonden er ook genoeg. Nadat we een door de Turia, het stadspark in de droge rivier waren gelopen hebben we eerst koffie gedronken en zijn we daarna verder naar het complex met de moderne gebouwen gelopen. Daar was het mooi rondlopen, we zijn even in de hal van het Wetenschapsmuseum gelopen en hebben daar gekeken voor een spaarpot. Nadat we wat hebben rondgelopen, het is een uitgebreid en mooi modern complex zijn we naar de fluisterschelp gegaan, en het is werkelijk bijzonder: aan de ene kant hoor je precies wat iemand aan de andere fluistert, en het is echt ver uit elkaar. We zijn daarna in de rij gaan staan voor het Oceanium, maar toen we zagen dat de kaartjes € 28,50 kostten zijn we daar uit gestapt. Leuk, maar veel te duur voor een uurtje. Toen zijn we met wat omzwervingen over het complex gaan lunchen op het terrasje waar we die ochtend ook koffie hadden gedronken. Helemaal prima: ham en andere vleeswaren met wat brood. Daarna zijn we op zoek gegaan naar het strand, die zou je vanuit de Turia kunnen lopen en fietsen. Natuurlijk liepen wij weer de verkeerde kant op, maar met een kleine omweg kwamen we er toch. Daar hebben we wat gedronken in een cocktailbar, maar omdat het nog wel een beetje overdag was hebben we gewoon biertjes en tinto’s genomen. De tinto de verano was niet met lemon gemaakt, maar met soda, dus minder zoet. Verder was het een prima plekje, behalve dat het wel erg doorwaaide, maar dat heb je eenmaal aan het strand. Omdat we toch aardig wat gelopen hadden hebben we een taxi terug genomen.

Die kostte € 7,00 inclusief fooi, dus dat was best om te doen. Toen we aankwamen bij het hotel zijn we eerst naar de supermarkt gegaan voor water en wat te snacken. De ervaring hier is dat je niet zo veel krijgt bij je drankje, in tegenstelling tot in Andalusië. Dan regelen we het zelf maar. Toen we allemaal weer beneden waren hebben we bij de receptie geïnformeerd naar fietsenhuur, dat kon in het hotel ook. Het was wel € 3,00 per fiets duurder, maar dan hoefden we geen borg te betalen.Onderweg naar de restaurantjes leken we toch wel weer erg vroeg te zijn, er was nog niet veel te doen. Dus zijn we maar weer doorgelopen naar het gebied waar veel restaurantjes zijn, aan de overkant van de Turia. Daar hebben we eerst in een Spaanse tent een caña met Jamón Ibérico om te delen genomen. Daarna zijn we verder gaan lopen en kwamen we bij een Italiaan terecht waar we antipasta namen als tapas, toch een beetje Spaans. We kozen vier verschillende hapjes, natuurlijk ook met een drankje. Terug in de straat van het hotel hebben we nog een afzakkertje genomen op een terrasje aan de overkant, deze keer kwam de tinto uit een flesje. Maar hij was evengoed goed voor de dorst.

Dinsdag 20 september

Na het weer prima ontbijt zijn we fietsen gaan huren. Helaas hadden ze er in het hotel maar twee, dus moesten we toch naar het fietsenverhuurbedrijf om de hoek. Daar kregen we vier prima fietsen mee, met mandje zodat we onze spullen er in kwijt konden. De borg was geen € 200,00, maar de helft dus dat viel ook al weer mee. We zijn in de Turia gaan fietsen en dat is leuk, jammer dat het fietspad zo smal is, en dan ook nog tegenliggers.

We zouden eerst op weg gaan naar de botanische tuin, maar strandden natuurlijk eerst op een terrasje voor koffie. Deze vakantie is nog relaxter dan Andalucía. We zijn na de koffie naarstig op zoek gegaan naar de botanische tuin, en dachten hem gevonden te hebben. Maar dat was slechts een kleine tuin met veel coniferen en wat mooie beelden, wel leuk. Dus verder zoeken en ook wat vragen. Uiteindelijk was de echte botanische tuin wel in de buurt van de tuin met coniferen, maar dan in een straat iets verder op. Het was de botanische tuin van de universiteit. De entree was maar € 2,50 dus daar gingen we natuurlijk even kijken. Het was jammer dat er al veel niet meer in de bloei stond, in het voorjaar is het vast nog mooier. Maar er is een grote verscheidenheid aan planten en bomen, dus leuk om even doorheen te struinen. We hebben de fietsen daar laten staan en zijn even verder tapas gaan eten. Wel zes verschillende hapjes om te delen en een lekker biertje erbij, prima. Vanaf het terras zijn we de toren op geklommen. We waren snel weer beneden, het is leuk om te doen maar meer dan een uitzicht over een deel van de stad is het niet. Daarna zijn we op zoek gegaan, en hebben het gevonden, naar het museum Der Schone Kunsten. Veel religieuze kunst en veel in schilderij vorm, maar ook wel weer leuk. Er waren geen bijzondere dingen. Toen zijn we naar het voetbalstadion van Valencia CF gefietst, daar hebben we kaartjes gekocht voor de rondleiding van drie kwartier later. Om de tijd te doden zijn we natuurlijk een drankje gaan doen op het terras er tegenover.

De rondleiding was best leuk, maar Valencia heeft niet zo’n grote successen behaald als Barcelona en Madrid, dus het is allemaal wat kleiner. Na de rondleiding zijn we onze fietsen terug gaan brengen, en hebben we wat rustig aan gedaan in het hotel. We zijn gaan eten bij het restaurantje vlak in de buurt waar we de eerste dag ook al hadden gekeken. En dat was helemaal niet verkeerd, geen tapas, maar wel heerlijke gerechten en een lekker flesje wijn. De heren besloten met koffie met een borrel, de dames ik namen allebei een toetje. Als afsluiting natuurlijk nog een biertje en een tinto op het terrasje tegenover het hotel, en toen ging het licht wel een beetje uit.

Woensdag 21 september

Na het ontbijt zijn we gaan lopen naar het oude centrum om dingen te gaan bezichtigen. We zijn gaan lopen.Toen we aankwamen bij de kathedraal zijn we eerst koffie gaan doen. De prijzen vielen zelfs daar mee, € 2,00 voor cappuccino op een top locatie is niet heel duur. Na de koffie zijn we met een koets door de stad gegaan. Toen de rit voorbij was zijn we naar de Mercado gegaan. Het aantal plekjes waar je daar kunt lunchen viel tegen, en ze waren dus ook allemaal vol. Verder is het een gewone markt met verse spullen. Toen we langs een viskraam met oesters en garnalen kwamen hebben we allemaal een oester genomen om te snacken en zijn we van de markt af gegaan. Toen was tijd om een plekje gaan zoeken om te lunchen. Dat viel nog niet mee, maar we wilden ook niet op een terrasje net buiten de Mercado gaan zitten. Daar hadden ze vooral menus’en dat is niet wat we wilden. Het uitgezochte terras was gezellig druk. Daar bestelden we wat tapas, helaas hadden ze een aantal dingen niet (meer). Maar de biertjes waren prima, de tapas die ze nog wel hadden ook. Na de lange lunch zijn we de kathedraal in gegaan.

Het is een prachtige kathedraal, met veel beelden en natuurlijk bladgoud. Daarna zijn we wat winkeltjes in gegaan voor een spaarpot. In een souvenir winkeltje kwamen we er nog wel een tegen, maar daar stond groot Valencia op, dus dat was het ook niet helemaal. Intussen liep het weer naar einde middag en zijn we naar het hotel terug gelopen. Deze keer via een van de mooie bruggen over de Turia. Voordat we bij het hotel kwamen hebben we bij de supermarkt nog water en een doos cornetto ’s gehaald. Lekker, een ijsje smaakte best, het was tenslotte tussen de 25 en 29 graden, afhankelijk van de plek van de thermometer. Eentje stond er zelfs op 36 graden, maar die hing wel heel erg in de zon. En dan kan dat best, want het was goed heet in het zonnetje. Na het eten zijn we nog wel een afzakkertje gaan doen bij ons favoriete terras aan de overkant.

Donderdag 22 september

Na het ontbijt zijn we gaan lopen naar de stierenvechters arena en het treinstation. Beiden stonden op de kaart als bezienswaardigheid. Helaas was de arena niet open voor bezoek, er werd opgebouwd voor een concert. De hal van het treinstation was zo mooi als beschreven: veel mozaïek en tegelwerk. In verschillende talen stond: “Goede reis” in mozaïeken, maar natuurlijk weer niet in het Nederlands. Je snapt dat toch niet, het is toch eigenlijk een wereldtaal. Daarna zijn we koffie gaan drinken, deze keer cappuccino met echte slagroom in een leuk straatje bij een Turks tentje. Toen was het weer tijd om iets te gaan zien. We liepen naar het stadhuis, daar was het aardig druk. Toen we door de security check heen waren en de monumentale trap naar boven liepen hoorden we zingen. Er werd een concert gegeven door een koor. Na even wachten totdat het lied afgelopen was mochten we ook binnen in de kristalzaal waar het koor stond en ook stoeltjes stonden voor publiek. Het was ontroerend mooi. We zijn ook nog even in het museumpje geweest, het was dus al met al een leuk bezoek. Daarna zijn we naar El Corte Ingles gelopen om te kijken of ze daar een spaarpot hadden, helaas weer niet geslaagd. Ze hadden alleen een zwart spaarvarken, en dat is nou niet direct iets voor een pasgeboren baby. Dus maar verder zoeken als we een winkeltje tegen komen. Daarna werd het tijd voor de lunch, we zijn naar de Mercado de Colon gegaan, en zijn daar op een terrasje gaan zitten.

Het was niet de goedkoopste lunch deze week, maar wel weer aparte tapas. Lekkere hapjes, maar wel wat weinig voor best veel geld, het leek wel tapas haute cuisine. Toen zijn we terug richting de Turia gelopen, en toen we langs Gulliver liepen bleek die open te zijn, dus wij naar binnen. We zijn daarna op het terras wat gaan drinken, we namen zelfs een glas van de lokale drank. Maar die vonden we niet te drinken en die hebben we dus maar vervangen door een Cola Zero. We zijn weer gaan eten in het gebied over de Turia. Natuurlijk deden we nog een afzakkertje op ons stamterras. Het terras ging niet zo vroeg dicht, het leek wel of er steeds meer mensen kwamen, dat had te maken met de voetbalwedstrijd van Valencia CF die net afgelopen was. Maar toch vonden we het wel genoeg, we hoeven tenslotte niet altijd het licht uit te doen.

Vrijdag 23 september

Na het ontbijt zijn we via de kortste weg naar het Historisch museum gelopen, maar het was toch nog een aardige wandeling. Daar aangekomen bleek de toegang gratis te zijn omdat ze nog aan het verbouwen waren. Maar we konden gewoon het belangrijkste gedeelte bekijken: de geschiedenis van het ontstaan van Valencia. Dat deel van het museum is leuk opgezet, met bij elke periode een verhaal en de voorwerpen die er bij hoorden. Ze hebben ook een paar voorbeelden van bv. de markt uitgebeeld in videobeelden, maar die deden het niet allemaal, jammer maar we hadden toch niet bij allemaal stil gestaan. Er was ook een tijdelijke expositie: schilderijen gebaseerd op foto’s van de burgeroorlog.

Blijft raar dat mensen het nodig vinden om elkaar te overheersen en als het moet ook af te slachten. We zijn op ons gemak terug gelopen via de Turia naar een andere vestiging van El Corte Ingles gelopen, maar ook daar geen spaarpot voor onze kleinzoon. Daarna zijn we naar de Mercado Central gelopen om te kijken of we daar zouden kunnen lunchen, maar helaas was weer alles vol. Maar onderweg naar de Mercado kwamen we langs een leuk pleintje en daar zijn we gaan lunchen. Biertje voor de dorst, flesje wijn en wat tapas. Na een kleine twee uur gingen we weer verder naar het Keramisch museum. Het museum is gevestigd in een paleis, en eigenlijk is het paleis veel mooier dan de verzameling keramiek. Er stonden prachtige meubels en vooral de balzaal was rijk uitgevoerd met kristallen kroonluchters en veel spiegels. Daarna was het tijd om echt op jacht te gaan naar een spaarpot, de tijd werd nu toch wel erg krap. We vonden er twee die we niet mooi vonden: een uiltje wat wel klein was en een groot varken dat niet open kon. Dus zijn we naar het souvenir winkeltje gegaan waar we er eerder een hadden gezien. Daar staat wel Valencia op, maar is van alles wat we gezien hebben de meest geschikte voor ons kleintje. Toen we die hadden gekocht zijn we een borrel gaan drinken bij Le Marques, het terras van hotel Ingles. We hebben de laatste avond in het hotel gegeten. Dat kwam toevallig goed uit omdat het begon te onweren en regenen.

Zaterdag 24 augustus

De laatste dag in Valencia, jammer maar het is ook el lang genoeg geweest. Na een rustig ontbijt zijn we naar onze kamer terug gegaan en hebben we echt heel rustig aan gedaan. We hadden de kamers tot twaalf uur en daar hebben we ook helemaal gebruik van gemaakt. We hebben allebei nog lekker in bad gelegen en rustig aan de koffer ingepakt. Toen was het tijd om ut te checken. We hebben de hotelrekening betaald, dat was alleen de drankjes van de eerste dag, en het diner van de vorige avond. We hebben de koffers in de opslag laten zetten en hebben nog heerlijk gezeten op ons stamterras aan de overkant van de straat. Daar hebben we alle vier ook nog wat te snacken genomen en wat te drinken. Daarna hebben we de koffers opgehaald en een taxi aangehouden voor de rit naar het vliegveld. Daar waren we zo en de kosten vielen deze keer nog meer mee: € 20,00 inclusief fooi, je kunt er niet voor lopen. De vlucht was rustig en duurde natuurlijk ook niet lang. Met de koffer zijn we naar buiten gelopen, ik had al gebeld dat we geland waren.

De bus kwam na een kwartiertje en we stonden gelukkig op de juiste plek zodat we als eersten de bus in konden en dus ook een zitplekje hadden. Onze auto stond nog helemaal goed in zijn hoekje en we waren dus al snel op weg. De thuisreis verliep voorspoedig en we namen nog een frietje met snack mee bij de frietzaak, want we hadden natuurlijk niet echt gegeten. Piet kon nog even sport kijken, mijn licht ging al snel uit. Een prima week, lekker weer. Goed eten en drinken en vooral prettig gezelschap.