2015 Ommen

Zaterdag 15 augustus

In augustus 2015 hebben we een lang weekend doorgebracht in Overijssel. En omdat die provincie niet echt naast de deur is zijn we ervoor door gereden naar Franeker, om weer eens bij te kletsen met Piet en Marga. We zijn, nadat we bloemen voor Marga hadden gekocht en de laatste kersen van het seizoen, op pad gegaan. Zo rond twaalf uur was het plan en dat is bijna gelukt. Ik bedacht ineens dat we de voucher voor het hotel in Ommen nog niet hadden afgedrukt. Dus de computer weer aan en alles voor alle zekerheid afgedrukt en naar mijn zakelijke mailbox gestuurd. En uiteindelijk gingen we net na twaalf uur rijden. Onderweg hebben we onze boterhammen opgegeten, en kwamen we in steeds slechter weer terecht. Maar dat nam niet weg dat we ook nog zijn gestopt voor koffie bij een Laplace vestiging langs de snelweg. Daar was het natuurlijk knetterdruk, maar och, we hadden tijd genoeg. Toen we onze cappuccino op hadden, die vergezeld was van een half appeltaartje zijn we verder gaan rijden. En het weer werd steeds slechter. In de buurt van Zwolle moesten we zelfs langzamer gaan rijden omdat je geen hand voor ogen zag. Maar uiteindelijk kwamen we tegen half vier op onze bekende overnachtingsplaats in Franeker aan. Daar bleken we te vroeg te zijn: we hadden niet om drie uur, maar om vier uur afgesproken. Maar dat gaf natuurlijk helemaal niks.We zijn lekker begonnen met koffie en gebak, en een rosétje in de tuin. Daarna zijn we naar het terras van De Doelen gegaan, Piet had daar een tafel gereserveerd. Dat was helemaal prima, maar het begon al wel een beetje te waaien. We namen een drankje en een bord met kleine hapjes. Dat bord was redelijk groot, gevuld met een bittergarnituur, stokbroodje met boter, nachos, brood met vis en nog veel meer. En omdat Piet helemaal niks nam behalve een paar olijven hadden we al aardig wat op voordat we gingen eten. Dat zouden we ook daar doen, maar het werd te koud en er was geen tafel binnen meer beschikbaar. Toen zijn we maar uitgeweken naar De Stadsherberg. Daar was het beter, er was gelukkig een lage tafel beschikbaar terwijl ze bij het reserveren hadden gezegd alleen een hoge te hebben. Prima dus, zo ook het eten en de drankjes en natuurlijk het gezelschap. Na het eten zijn we met een kleine omweg naar huis teruggelopen en hebben we eerst nog buiten gezeten om de foto’s van de vakantie in China te bekijken. Daarna zijn we naar binnen gegaan om de film van Madagaskar van ons te bekijken. Uiteindelijk gingen we tegen twee uur pas naar bed, zo laat was het in tijden niet geweest

Zondag 16 augustus

Na een prima nacht en een even prima ontbijt was Franeker alweer voorbij. We spraken af om eens een keer een korte stedentrip met elkaar te gaan doen volgend jaar, of in ieder geval een keer. Omdat wij al geboekt hebben voor Maleisië wachten we even af wat Piet en Marga volgend jaar doen. Pas dan kunnen we eigenlijk bepalen wanneer en waar naar toe. Een paar steden kwamen al op tijdens het praten erover, dus daar komen we wel uit.Net na twaalf uur zijn we gaan rijden naar onze volgende overnachtingsplek. Maar omdat we er zowat langs kwamen zijn we eerst naar Giethoorn gegaan. Piet was daar nog nooit geweest, en het is toch wel een mooi plekje. Het begon al wel onderweg te regenen, maar we hebben paraplu’s en bovendien zijn we niet van suiker. Ik had ook al gezien dat ze overdekte rondvaartboten hadden, dus dat zou ook altijd nog kunnen. We hebben de auto langs de weg vlakbij het centrum gezet (de gratis parkeerplaats was vol), daar stonden er veel meer en er stond nergens een bord dat het niet mocht. We gingen met de paraplu lopen en al snel waren mijn schoentjes kleddernat. Maar dat boeide niet, die drogen wel weer op.

We zijn eerst naar het museum Giethoorn ‘t Olde Maat Uus gegaan. Dat gaat over de manier van leven in Giethoorn, en dan natuurlijk vooral over het verleden. We hebben een dia show gezien waarin dat leven werd getoond, natuurlijk veel met bootjes, de zogenaamde punters. De dia show is wel handig, want dan herken je veel voorwerpen uit het museum meteen zonder dat je er weer van alles bij moet gaan lezen. Het museum is gevestigd in een oude boerderij, en ligt natuurlijk aan het water. Daardoor was er een ook soort dok waar de koeienpunter lag, een brede platbodem waar vee op verplaatst werd (en misschien ook nog wel wordt). Na het museum zijn we nog even verder gaan wandelen, maar het regende nog steeds stevig. Jammer, maar het is nou eenmaal niet anders. Aan het einde van het wandelpad door het dorp zijn we in een klein restaurantje wat gaan drinken en hebben we een kopje soep genomen. Toen we daarna weer naar buiten gingen zijn we eigenlijk meteen terug naar de auto gelopen. We hebben onderweg nog wat foto’s gemaakt, we moeten toch ook nog terug kunnen kijken, ook al was het bezoek aan Giethoorn onverwacht en was en drama met het weer. De rondvaart hebben we uiteindelijk dus niet gedaan. We bedachten dat het in zo’n fluiterbootje met tweeën leuker zou zijn, maar dan moest het wel droog zijn. Wellicht een volgende keer als we weer uit Franeker komen.Onderweg naar Ommen bleef het maar regenen, het zag er voor de aankomende dagen ook bar en boos uit. We zouden het wel zien, het was in ieder geval goed dat we de fietsen niet mee hebben genomen, fietsen zit er echt niet in met dit weer. Aangekomen in het hotel werden we hartelijk ontvangen, hebben we onze spullen op de kamer gelegd en zijn we naar goed gebruik een drankje gaan doen in de bar. Daar ben ik begonnen aan dit reisverslag. We willen toch ook later nog terug kunnen halen wat we allemaal gedaan hebben en de meeste dingen vergeet je in de loop van de jaren. Na de borrel zijn we even in bad gegaan, we hadden toch een tafel in het restaurant van het hotel gereserveerd. De kamer is helemaal prima, ik had niet voor niets wat extra betaald voor de luxe kamer. Een bad en een losse douche is we erg lekker. Het diner was helemaal prima, de borrel vooraf en erna ook prima, het is een gezellige bar met lekkere luie stoelen.

Maandag 17 augustus

Het regende nog steeds, was ook niet opgehouden gedurende de tijd dat we hier al waren. Waar komt het toch allemaal vandaan ? We zijn naar Zwolle gereden, misschien was het daar wel droog. We hebben de auto in een parkeergarage gezet en zijn daarna natuurlijk begonnen met koffie, hoewel er nog niet veel open was. Maar we vonden toch een tentje en dus kwam het goed. Er was een kermis, en daar hebben we even overheen gelopen. We hebben ook nog gezocht (en uiteindelijk gevonden) naar een mooie stadspoort. Ook het stadhuis hebben we bezocht, maar verder was er niet veel te doen. Op maandag zijn natuurlijk ook alle musea dicht, ik wilde graag naar museum de Fundatie, maar ook die was niet open, en in de regen buiten lopen is ook niet zo gezellig. We zijn nog even naar het station gelopen en kwamen daarbij bij langs Grand Hotel Wientjes, luxe en mooi.

En langs het restaurant van Jonnie Boer. Dat was gelukkig niet open, en bovendien hadden we niet gereserveerd. Dus geen schijn van kans om daar te eten, en dat was maar goed ook. Het moest wel een betaalbaar weekend blijven.Terug in het hotel hebben we een borrel genomen. Daarna ben ik de Spa in geweest, die was prima met voldoende faciliteiten binnen en buiten. Daarna zijn we ergens anders gaan eten, bij Brasserie Tante Pos. Terug in het hotel deden we natuurlijk nog een afzakkertje, de bar/lobby is best gezellig.

Dinsdag 18 augustus

De laatste dag alweer van onze korte trip naar Friesland en Overijssel begon weer met regen. We zijn met de auto naar het tinnen soldaatjes museum gegaan. Daarvoor hebben we nog even twee kratten bier gehaald bij de Jumbo omdat het daar heel erg goedkoop was en we thuis toch zouden hebbe moeten kopen.

Het museum heeft heeeeel erg veel tinnen soldaatjes en ander tinnen speelgoed, leuk om te zien. Daarna zijn we naar Deventer gereden, onderweg naar huis. Nadat we de auto hebben geparkeerd zijn we eerst koffie gaan drinken en daarna naar het VVV kantoor gegaan. Daar hebben we een plattegrond gekocht om een wandeling te kunnen maken door het historisch centrum. Maar ook hebben we het speelgoedmuseum bezocht. En we zijn ook nog onverwachts in een kerk tegen een moderne expositie aangelopen. Een kunstenaar had daar kleding gemaakt van koffie cupjes (Nespresso en zo). Natuurlijk hebben we na al die activiteiten ook weer een afzakkertje genomen, met bitterbal ergens in het centrum van Deventer.

En toen weer onderweg naar huis, het was weer mooi geweest. Beide bezochte steden hebben een mooi historisch centrum.