2017 Lille

Omdat we redelijk vroeg op vakantie waren geweest naar Maleisisch Borneo waren we wat later in het jaar wel weer toe aan een paar dagen weg. En toen er dus een aanbieding van Travelbird kwam voor Lille heb ik die maar meteen geboekt, het was toch al het idee om daar een keer naar toe te gaan.

Vrijdag 17 november

We zijn niet zo vroeg vertrokken, we hadden namelijk geen zin in de files rond Antwerpen, en het is tenslotte maar 230 kilometer. Rond negen uur zijn we gaan rijden. Met onderweg een bakje koffie met iets lekkers zijn we rond 12 uur aangekomen bij het transferium  waar we de auto neer zouden zetten. Het was wel even lastig om de juiste straat en dus parkeergarage te vinden, maar uiteindelijk stond de auto om een mooi plekje en konden we naar het metrostation lopen. Op het metrostation hebben we twee kaartjes gekocht. Ik dacht dat ik dan twee kaartjes zou krijgen, voor ieder een. Maar het bleek het laden van twee ritten op een kaartje te zijn, dus moest ik het nog een keer doen. Dat was allemaal niet erg, we moesten aan het einde van het weekend toch ook terug, dus het was geen verkeerd uitgegeven geld. We waren met de metro snel in het centrum van Lille waar we meteen gelijk naar het hotel liepen. We konden gelukkig al inchecken en met de lift gingen we naar onze kamer. Het hotel ziet er goed uit, maar de kamer was wel erg klein. Er was niet eens plaats voor een tweede nachtkastje. Maar alles deed het, we konden ook nog wat thee zetten omdat er een waterkokertje stond, en het was verder prima dus. Na het uitpakken van onze kleine koffertjes (je hebt niet zoveel nodig voor twee nachten) zijn we gaan wandelen door het centrum. Het was weliswaar koud, maar schitterend weer met veel zon op de mooie gevels. We hadden van het hotel een kaart meegekregen en een vrijkaartje voor het Museum der Schone Kunsten en we besloten daar die middag al naar toe te gaan. Het was een aardig museum, veel schilderijen. Onderin de gewelven waren spullen van opgravingen en religieuze beelden te zien. We hebben er een uurtje doorgebracht en zijn toen terug richting centrum gelopen. Het centrum van Lille is erg mooi, met heel veel oude en goed onderhouden gebouwen, je kunt zien dat er veel toeristen komen en dat ze weten wat die verwachten. Rondom de markt en de andere pleinen en pleintjes waren ook heel veel restaurants en barretjes, ik kan me niet heugen een stad te hebben gezien met zoveel horeca. Wat ook leuk was, was dat ze de Kerstmarkten op verschillende pleinen al op aan het bouwen waren, die zouden dat weekend beginnen, pikten we dus mooi mee. Na het bezoek aan het museum en op ons gemak teruglopen namen we een biertje op een van de terrassen. We zaten buiten, maar wel achter een scherm en onder een lamp. Alle terrassen (en dat zijn er dus nogal wat) zijn zo uitgerust, dus er kunnen voldoende mensen zitten, je hoeft niet lang te zoeken voor een tafeltje. Ondanks dat Lille een Franse stad is wordt er vooral veel bier gedronken. Volgens mij is het ook de enige stad in Frankrijke die een Vlaamse naam heeft: Rijssel. Het heeft dan ook alles van een Vlaamse bourgondische stad, compleet met vele speciaal bieren.

Maar een portie bitterballen stond dan weer niet op de kaart, dat zal dan wel iets specifieks Nederlands zijn. Na het biertje zijn we naar het hotel gelopen om ons op te frissen voor het eten van die avond. We hadden een restaurant geboekt dat een collega had aanbevolen. We gingen naar Le Table du Boucher (de Tafel van de Slager), en hadden gereserveerd. Maar voordat we gingen eten zijn we eerst over de Kerstmarkt gelopen. Hier in Lille is de markt zelf natuurlijk hetzelfde, maar wel met meer Kerstdingetjes en heel veel leuke dingen voor kinderen zoals draaimolens en treintjes, allemaal in sfeer van Kerst. Voor de grote mensen stond er een hoog reuzenrad op de markt, en alles was feestelijk verlicht.  We kwamen als eersten in het restaurant binnen en hebben ook aardig lang alleen gezeten. We aten a la carte, maar wisten ook niet zo goed wat er allemaal op stond, totdat we een Engelstalige kaart kregen. We namen een voorgerecht, ik nam (niet bewust) een grote mergpijp met brood, Piet nam foie du gras. Die laatste was heel erg anders dan wat we bij Mariana in Frankrijk hadden gegeten, het was meer paté. De mergpijp smaakte wonderwel erg goed, het was wel wat vet, maar met veel kruiden en specierijen en het was  lekker met brood. Als hoofdgerechten namen we natuurlijk vlees, je zit tenslotte niet voor niets bij de slager aan tafel. Een toetje kon er echt niet meer bij, dus een kopje koffie was prima.Terug in het hotel namen we een biertje, en dan weet je meteen weer dat je in een vier sterren hotel zit: niet echt goedkoop. Aan de andere kant is de drank in Lille helemaal niet goedkoop, drie euro voor een gewoon glaasje bier is normaal. Na het afzakkertje lagen we snel in bed, het was weer genoeg geweest voor één dag.

Zaterdag 18 november

Na het prima ontbijt zijn we de wandeling gaan lopen, maar eerst even naar het VVV kantoor gegaan voor een meer uitgebreide kaart en mogelijke extra informatie. Die laatste was er niet veel, maar wel een betere stadskaart. We hebben heerlijk gewandeld aan de hand van de beschrijvingen van de stadswandeling van Euroreizen.be. Dat is een prima website voor stadsinformatie in Europa. Lille is echt een mooie stad om een paar dagen in door te brengen als je van mooie gebouwen en lekker eten / drinken houdt. En dan niet alleen oude gebouwen, maar ook moderne architectuur is er te bewonderen. Rem Koolhaas heeft het winkelcentrum Eurolille ontworpen en dat kun je meteen zien. De wandeling voerde ons langs Eurolille, en natuurlijk ook langs de tulpen die kenmerkend zijn voor Lille. Ook het metro gedeelte van het grote station met zijn mooie muurschilderingen zijn we natuurlijk gaan kijken. Toen we uit de metro kwamen zijn we langs een park onder de oude poort naar Roubaix gelopen. Daarna kwamen we weer uit op de grote markt. We zijn daar natuurlijk even wat gaan drinken, het is tenslotte wel een soort vakantie.

Daarna kwam de grote kathedraal Notre Dame de la Treille als een van de bezienswaardigheden langs de route. Dat is een moderne kathedraal, heel bijzonder met een glazen poort en veel glas-in-lood ramen. Natuurlijk namen we de tijd om deze kathedraal uitgebreid te bekijken. Toen we daarna langs een grote kerk kwamen was die helaas dicht, hij zou om half drie open gaan. Toen een man zag dat we belangstelling hadden wilde hij de deur wel voor ons openmaken, maar dat zagen wij niet zo zitten. We hebben nog een tijdje rondgelopen en zijn toen terug gegaan naar de kerk, die inderdaad toen wel open was. De koster, want dat was hij dus, stond de stoep te vegen. Het was een mooie kerk, dus we hebben nog wel even rondgelopen.  En toen was het tijd om wat te gaan drinken in een klein tentje op een hoekje. En precies op tijd, we hadden een mooi plekje aan het raam en konden toen ook zien dat het wat begon te regenen, jammer want het was al die tijd nog droog geweest. Na koffie en een drankje of twee zijn we, met parapluutjes, toch maar gaan lopen. We besloten naar het Eurolille winkelcentrum te gaan. Daar zit een Carrefour (supermarkt) die uitgerust is met sensoren om klanten door de winkel te leiden, dus dat wilde ik wel even meemaken. Toen we bij het winkelcentrum aankwamen begon het aardig te regenen, dus we waren blij dat we binnen waren. Het is een gigantisch winkelcentrum, met ook heel veel mensen (zal ook wel met het weer te maken hebben gehad). Bij Carrefour aangekomen bleek je je te moeten registreren om met de sensoren te kunnen werken, en daar had ik geen zin in. We hebben er lekker even doorheen gelopen en nog wat wijntjes meegenomen voor thuis. We zijn tenslotte met de auto. Omdat we de wijnen bij ons hadden zijn we maar meteen terug gegaan naar het hotel waar ik de foto’s heb veiliggesteld. Ik heb daar ook nog even gekeken voor een restaurant voor die avond, en een paar leuke gevonden waar we dan ook maar naar op zoek zijn gegaan. We kwamen terecht bij La Mezza, en kregen een mooi en rustig tafeltje op de bovenverdieping. We hebben er heerlijk gegeten, natuurlijk met een flesje wijn erbij. Na het eten zijn we in een studentenkroeg terecht gekomen voor een afzakkertje. Prima, maar wel een beetje rumoerig. Daarna was het weer tijd om naar het hotel terug te gaan.

Zondag 19 november

Natuurlijk de wekker niet laten aflopen, maar toch redelijk op tijd wakker. Eerst maar eens ontbijten, was weer prima en vervolgens gaan uitchecken. De rekening betaald, dat waren alleen de biertjes en de toeristenbelasting, dus ruim voldoende voor de reservering die ze op de credit card hadden gedaan. Nadat we de koffertjes in de bagageruimte hadden gezet zijn we verder gegaan met de stadswandeling. Het was weer schitterend weer, niet al te warm, maar wel heel erg zonnig, strak blauw dus. We kwamen tijdens het tweede deel meer in de buitenranden van het centrum, langs het theater en allerlei gebouwen waaronder Art Deco huis en een kerk waar op dat moment een dienst bezig was. In Lille staan ook best veel standbeelden, zoals een mooi beeld van Jeanne d’Arc. We kwamen ook langs een Porte de Paris. Die was mooi onderhouden, zelfs met figuren van buxus in de tuintjes er rondom heen. Naast het stadhuis stond ook een toren, ook een van de bezienswaardigheden zoals beschreven in de stadswandeling. De toren leek dicht, maar na aanbellen werd er open gedaan en konden we kaartjes kopen voor de beklimming. Gelukkig hoefden we niet helemaal naar boven te lopen, slechts vier verdiepingen. Daarna konden we verder met de lift. Mede door het schitterende weer hadden we een mooi overzicht over Lille en de omgeving, dus weer een extraatje waar we eigenlijk niet eens op gerekend hadden. Onderweg terug naar het centrum kwamen we ook nog langs een oud klooster met prachtige houten deuren, mooie gevels en een pleintje met daarop weer een Kerstattractie voor de kinderen.

We zijn ook nog even naar het Hospice Comtesse museum geweest, een klein museum dat in een oud ziekenhuispand zit. Helaas was de ziekenzaal gesloten, maar de rest was ook best leuk om even te zien. En toen was het tijd voor de lunch. We hebben heerlijk gegeten bij restaurant L’Abbaye, Piet nam mosselen en ik een stukje zalm. Biertje en wijntje er bij en we konden er weer tegen. Omdat de dag langzaam vorderde zijn we na de lunch naar ons hotel gegaan om de bagage op te halen. We namen daar nog een biertje, het was nog niet al te laat. Na het afrekenen zijn we naar het metrostation gelopen voor de start van onze terugreis. Daar zagen we dat het goed was dat we de dag ervoor naar Eurolille waren geweest, het was op zondag gesloten. We hadden in de stad al gezien dat er veel dicht was, kennelijk is in Lille de koopzondag nog geen normale zaak. Toen we aankwamen bij de parkeergarage waren de deuren dicht, behalve van één garage. Gelukkig zag een van de bewakers ons en heeft hij de deur tussen de garages open gemaakt zodat we eruit konden. Het is in ieder geval een prima manier van parkeren, een transferium met overdekte parkeergarages zie je waarschijnlijk niet overal. Maar in Lille werkt het prima, volgende keer wel in garage A zetten, daar zijn de deuren ook op zondag open. Onderweg hebben we natuurlijk nog wel koffie gedronken en getankt. We kwamen op tijd thuis om lekker op ons gemak de avond op de bank door te brengen, na een mooi bezoek aan weer een leuke stad.