2019 Gent

Inleiding

Een lang weekend Gent was iets wat we ooit wel een keer zouden doen, en in augustus 2019 kwam het er van. We hadden een hotel geboekt en gingen natuurlijk met onze eigen auto, het is tenslotte een klein eindje rijden, nog geen twee uur.

Donderdag 1 augustus,  Reis (164 kilometer) en Gent 22 graden, zon en bewolkt

We gingen om negen uur rijden, eerst hebben we een paar liter bij Tango op de Maaspoort getankt, de rest zouden we natuurlijk in België tanken, de benzine is daar een stuk voordeliger (adviesprijs scheelt bijna 25 eurocent). Het eerste gedeelte van de reis verliep soepel, rondom Antwerpen was het natuurlijk weer feest. Ze zijn daar al zolang wij autorijden aan de weg aan het werken. Maar het verliep allemaal redelijk soepel en we stopten even voor koffie bij een klein tentje. Even verder kwamen we in langzaam rijdend verkeer terecht door een ongeval, maar ook dat bleek mee te vallen, een vertraging van 15 minuten is niet heel spannend. Aangekomen in Gent was het even zoeken naar de parkeergarage omdat we allebei niet gezien hadden dat een straat met eenrichtingsverkeer pas na 240 meter zou beginnen. Dat was dan wel de straat die we in moesten (en dus mochten) voor de parkeergarage. In de garage vonden we een mooi plekje voor de auto. Daarna liepen we naar het hotel, dat was een kleine kilometer van het hotel, dus prima te doen. In het hotel aangekomen hebben we onze koffertjes achter gelaten en zijn we wat gaan lopen. Eerst op zoek naar het Informatie kantoor waar we een boekje en een plattegrond hebben meegenomen. De Gent kaart hebben we nog niet gekocht, we zouden eerst wat rondlopen. Na een klein rondje waarin we ook in het Vleeshuis terecht kwamen zijn we op het terrasje van Café ‘t Galgenhuis een paar Belgische bruine jongens gaan nuttigen, het is tenslotte vakantie. Vroeger was het vleeshuis een veiling voor vlees, en het Galgenhuis het pensenhuis. Vlees en slachtafval zijn vervangen door lunchschotels in het restaurant van het Vleeshuis en biertjes in het kroegje ’t Galgenhuis.

Na de biertjes zijn we naar het Graffiti straatje gegaan, een bijzonder straatje waar maar één regel geldt: je mag niets overspuiten wat mooier is dan jouw eigen werk. Dat is niet helemaal gelukt, maar sommige stukken zijn nog wel erg mooi. Daarna zijn we terug gegaan naar ons hotel Residence Cour St. Georges. We kregen onze sleutels en gingen naar de prima kamer. Twee bedden, goede badkamer met bad, maar een waterkoker die niet werkt. Dat vonden we eigenlijk ook geen probleem, terrasjes genoeg in de buurt. Toen werd het tijd voor het diner, we zijn bij De Jacob op de Vrijdagmarkt terecht gekomen. Daar namen we allebei alleen een hoofdschotel en een klein karafje wijn. Prima eten, samen met frietjes, aardappeltjes en een beetje salade was het ruim voldoende. Na het eten zijn we nog een paar afzakkertjes gaan nuttigen bij De Dulle Griet, een café waar meer dan 500 verschillende bieren verkrijgbaar zijn. Ze hebben er ook heel grote glazen, als je die neemt moet je een schoen inleveren. Het bier zelf kost € 10,70 voor een liter, maar als je het glas kapot laat vallen kost het je 90 euro. We hebben eerst buiten gezeten, maar het werd toch wel fris en hebben ons derde biertje binnen gedronken. Piet begon met een biertje van 10%, ik nam een Kriek Belgique, een kersenbiertje. Daarna ging Piet over op Gentse Strop, iets minder zwaar en nam ik een Lindemans Kriek Cuvee. Dat was een flesje, dus twee glaasjes. Maar de smaak was wel heel erg wennen, een beetje zuur. Dus als laatste nam ik maar weer een Kriek Belgique, lekker zoet.

Vrijdag 2 augustus,  Gent 24 graden, zon en bewolkt

De wekker liep om half acht af. Na het douchen (prima douche) zijn we naar beneden gegaan voor het ontbijt en ook dat was prima. Lekker eitjes, worst en spek. Vleeswaren en zoet genoeg, jus en koffie/thee. Het was er allemaal.

Na het ontbijt en het tandenpoetsen zijn we op pad gegaan, eerst naar het informatie kantoor om een Gent Card te halen. Helaas waren die ook pas om tien uur open, dus liepen we naar het enige dat open was om half tien: de kathedraal van Sint Baafs. Die was open, en voor de kerk hoefden we niet te betalen, dus liepen we er op ons gemak doorheen. Na de rondwandeling in de kathedraal zijn we terug gelopen naar het informatiekantoor en hebben we een drie dagen Gent card gekocht. Daarmee kunnen we overal in, en ook gebruik maken van het openbaar vervoer. Omdat het kasteel Gravensteen op hetzelfde plein ligt als het informatiekantoor zijn we daar eerst naar toe gegaan. We moesten ook met de Gent Card in de rij voor de kassa omdat deze gepiept moest worden. We namen maar aan dat dat niet hoeft als het druk is, want op andere plaatsen kun je met een dergelijke kaart gewoon doorlopen of is er een andere ingang zodat het allemaal een beetje sneller gaat. We hebben allebei een audioguide genomen. En dat was goed, hij was ontzettend leuk. Er werd verteld door een soort verhalenverteller die alles spannend maakte, met de bijbehorende geluiden. Heel erg leuk om te luisteren, zeker als je het volgende verhaaltje al aan zet als je er naar toe gaat lopen, dan hoef je ook niet zo lang op één plekje te blijven staan luisteren en krijg je toch alles mee. Daarna zijn we eerst koffie gaan drinken bij het theatercafé, lekker op ons gemak onder een parasol. Dat was maar goed ook, er viel een aardig buitje. Maar toen we terug gingen naar de kathedraal om het Lam Gods te gaan bekijken was het gelukkig weer droog. We gingen op een specifieke tijd kijken omdat we dan eerst het paneel zelf konden bekijken, en om 12 uur als de panelen een uurtje dicht gingen ook de achterkant konden zien. Ook hier namen we allebei een audioguide, die moesten we wel betalen wel € 1,00 per persoon. Er was een goede uitleg van alle stukken van het paneel, en zo kwamen we ook wel de wachttijd tot sluiting van het paneel door. Nadat we alles uitgebreid hadden bekeken en beluisterd zijn we bij een bakkertje een belegd broodje gaan halen. Het was een prima broodje met ham, en ruim voldoende, het was namelijk een kleine baguette. Dat hebben we lopend opgegeten, onderweg naar het informatiekantoor om te vragen welke tram we moesten nemen naar het STAM, het stadsmuseum.

Dat verliep ook allemaal soepel, het is ook een mooi museum, maar wel heel erg rustig. We hebben daar op ons gemak van alles bekeken, en gingen met de tram weer terug naar het centrum voor een biertje. We hebben eerst een beetje in het centrum en de wijk Patershof rondgelopen. Piet heeft intussen nog wat foto’s gemaakt, ook van het grote kanon met de naam Dulle Griet (kwade vrouw). Daarna zijn we in café De Dulle Griet een biertje gaan drinken. Daarna zijn we terug naar het hotel gegaan, hebben ons een beetje opgefrist en de grote camera daar gelaten. We zijn gaan eten bij De Acht Zaligheden. Daar wilde ik de vorige avond al eten, maar het terras aan het water was toen vol. Nu was er plaats genoeg, ook al omdat we vroeg waren, maar zeker ook omdat het koud was. Na onze aperitief zijn we dan ook maar binnen gaan zitten, dat was toch een stuk aangenamer. We hebben heerlijk gegeten, met voorgerecht en koffie toe. Allemaal niet verkeerd. Lekker flesje Pouilly erbij, en het feest was compleet. En om het nog beter te maken hebben we nog een afzakkertje genomen bij ’t Galgenhuis. Daar vroeg ik om een Kriek Belgique, maar die hadden ze niet, wel een Kriek Mystic, ook goed.

Zaterdag 3 aug,  Gent, 24 graden, zon

We moesten voor een uitvaart terug naar Nederland en hadden verwacht dat we om drie uur terug waren in Gent. En dat klopte, alleen was nu de parkeergarage Ramen vol. Uiteindelijk hebben we de auto op een pleintje achteraf gezet, iets verder lopen, maar we hadden toch geen bagage bij ons. Bovendien zouden we de auto aan het einde van de middag weer in de garage zetten. Omdat het zaterdag was, en dus veel drukker dan de vorige dagen hebben we ook nog naar een andere garage gekeken, Ramen zou zo ook aan het einde van de middag vol kunnen zijn. We zijn in het hotel gaan omkleden en hebben eerst de Belfort Toren beklommen. Dat was leuk, vooral ook omdat er een lift was die je naar de derde verdieping bracht en je zo via de trap kon afdalen. We hebben de klokken bewonderd, de grote “speeldoos” van het carillon in actie gezien en van het mooie uitzicht genoten. Na de “beklimming” zijn we naar de burcht Geeraard de Duivelsteen geweest en hebben we een foto gemaakt van het standbeeld van de gebroeders Jan en Hubert van Eyck die het Lam Gods hebben geschilderd.

Daarna zijn we de rondvaart gaan doen, die zat tenslotte ook allemaal inbegrepen in de Gent card. Die kaart is dus een prima ding, voor € 35,00 voor drie dagen hoef je nergens meer te betalen. Helaas was Ramen nog steeds vol dus zijn we genavigeerd naar parkeergarage De Savaan. Dat was maar iets verder en daar was genoeg plaats. We hebben een mooi plekje gevonden en lieten de auto daar met een gerust hart achter. En toen werd het toch echt tijd voor een biertje, dat hebben we maar eens in een andere kroeg genomen, Café des Arts tegenover het Operahuis. Ook gezellig, we hadden bijna het idee om daar ook te eten, maar de kaart was naar ons idee wel beperkt. Dus terug naar het hotel om een beetje op te frissen en daarna weer het centrum in. Gelukkig lag dat allemaal op vijf minuten lopen, dus we hadden weer eens een prima hotel uitgezocht.

Ik had gelezen dat er een concert van de beiaard en een zanger zou plaatsvinden vanuit de Belfort toren, en omdat het toch al laat was om te gaan eten hebben we even geluisterd. Vooral het Ave Maria was mooi. Nadat we een klein half uurtje hebben geluisterd zijn we gaan eten bij ’t Klokhuys, een leuk restaurantje in de oude wijk Patershol. Dat was weer een prima diner, lekker port en kir met oesters en voor allebei een hoofdgerecht. Ik had stoofvlees (een veel te grote portie) en Piet nam biefstuk met pepersaus. Prima met een klein karafje witte wijn er bij omdat we net twee bruine jongens hadden weggewerkt en ook nog wel een afzakkertje zouden gaan doen. Voordat we een biertje gingen doen hebben we eerst nog wat rondgelopen voor avondfoto’s. Het afzakkertje deden we deze dag bij De Trollekelder, een kroeg waar ze ook veel soorten bier hebben.

Zondag 4 augustus,  Gent en terugreis (163 kilometer), 26 graden, zon

Na weer een prima laatste ontbijt wat een beetje rommelig was omdat het druk was, zijn we weer op pad gegaan om de laatste dag in Gent te vullen met mooie en leuke dingen. We zouden wat verder weg gaan, en gelukkig kan ook het OV met de Gent Card gebruikt worden.

We liepen eerst de Sint Niklaas kerk in. Die was in tweeën gesplitst waarbij wij in het deel met de antiekmarkt terecht kwamen en er een mis bezig was in de echte kerk, dus daar konden we niet in. De antiekmarkt was klein en we zijn er even doorheen gelopen, maar het is net als bij ons: je moet toevallig iets zien wat je heel erg mooi vind. We zijn ook nog even het oude postkantoor in gelopen, ik had het idee dat het er binnen ook wel mooi zou zijn, maar dat viel tegen. Omdat we hadden gezien dat het museum en de abdij die we wilden bezoeken pas na de middag open zouden zijn, zijn we eerst met de tram naar het Klein Begijnhof gegaan. Dat was niet zo klein, dus we hebben er best wel een poosje rond gelopen. De kerk was dicht, maar we konden wel langs de huisjes lopen. Een deel was al gerestaureerd, die waren rood geschilderd. Na de rondwandeling daar zijn we met de tram weer terug gegaan naar het centrum en hebben daar eerst bij Café Zenon een koffie en een drankje genomen. Café Zenon is een echt bruin café waar de kastelein alles alleen doet. Na de korte pauze gingen we op pad naar het museum van Dr. Guislain. Een museum met als vaste collectie de geschiedenis van de psychiatrie. Omdat het museum ook niet bepaald in het centrum lag hebben we de Gent Card maar weer gebruikt voor de tram. Die stopte precies voor de deur, dus dat kwam goed uit. Nadat we onze Gent Card hadden laten zien zijn we eerst naar de tijdelijke expositie Bloedtest gegaan.

Indrukwekkend. Het ging over de toekomst van het menselijke ras, wat doe je als er uit de NIPT test komt dat je een gehandicapt kind gaat krijgen? En wat betekent dit soort zaken voor mensen? Mag je nog afwijken? Of zelfs maar willens en wetens een gehandicapt kind op de wereld zetten? Best heftig als je er over nadenkt, maar ook wel heel gemakkelijk als je zelf twee gezonde kinderen hebt gekregen. Ook de andere exposities waren mooi, één met moderne kunst waar we gewoon even doorheen gelopen zijn. En één met het zogenaamde Russische onderzoek naar Yeti en wat zij allemaal aan bewijs gevonden hebben. Een derde was nog gekker: kevers die zich aanpassen aan de omgeving, en bv. op een Euromunt gingen lijken. De vaste expositie ging dus over de geschiedenis van de psychiatrie, wat gebeurde er vroeger met mensen met een verstandelijke handicap, hoe werd geprobeerd ze te genezen, of hoe werden ze vastgezet en behandeld in gestichten. Het ging niet alleen over psychiatrie in België, maar ook over andere landen die bv. sjamanen hebben. Ook leuk om een keer doorheen te lopen, en goed om te zien dat er minstens één medicijn uit al die proeven is gekomen dat nu nog steeds gebruikt wordt. Na het bezoek van het museum en de terugreis naar het centrum met de tram zijn we om drie uur gaan lunchen bij het Vleeshuis binnen. Piet nam een twaalfuurtje (dat hier een Goede Middag heet), en ik nam Belgische waterzooi met kip. Het was allebei prima met een drankje er bij en een koffietje er na. En toen was het tijd voor de laatste bezichtiging van de dag, en dus ook van het weekend. We gingen naar de ‘Sint Baafsabdij’. Dat is een ruïne die niet altijd open is, maar wel verrassend mooi om te zien. De Romaanse kerk is wederopgebouwd met groene heesters, en is altijd bereikbaar in het park.

De ruïne zelf is dus beperkt open, en we konden door de poort het terrein betreden. Je kon nog zien dat het een rijke abdij was geweest totdat Karel V de zaak om ging bouwen naar een gevangenis. Hij had ook alle grafstenen in de Schelde laten gooien, die zijn er een poosje geleden uitgevist en langs de wanden in de eetzaal van de abdij neergezet. De grafsteen van Hubert van Eyck lag er ook, en er stond ook een gedicht van hem. Dat moest je wel hardop lezen omdat je het anders niet begreep. We zijn na het bezoek weer terug gelopen en toen was het toch echt tijd voor het laatste kriekske en Belgisch biertje. Dat namen we op het terras van ’t Galgenhuis, heerlijk ontspannen na een paar dagen mooi Gent. Dus toen we om zeven uur de drankjes op hadden gingen we naar het hotel terug en hebben we onze koffertjes opgehaald. We moesten natuurlijk nog even naar de parkeergarage lopen, maar ook daar waren we zo weg, op weg naar huis. Onderweg hebben we ook nog getankt, een verschil van twintig cent is toch niet om te laten liggen. En dan is dat verschil nog tussen Tango en Belgische snelweg, dus het kan vast nog wel goedkoper. Toen we bijna bij Den Bosch waren heb ik een pizza besteld, en was het weer helemaal over.

Mooie stad, lekker eten en drinken en een ontspannen weekend, volgende keer weer een andere stad op korte afstand van huis.